دکتر فلاح پور پلی کلینیک فوق تخصصی میلاد اصفهان تلفن 03135130175-0313135130

ستون فقرات ممکن است در معرض چه بیماری هایی قرار گیرد؟

بیماری های ستون فقرات

بیماری ها و اختلالات ستون مهره ها

ستون فقرات یا ستون ظهر، قسمت مهمی از ساختار اسکلتی انسان است و از ترکیب مهره‌ها، دیسک‌ها، عضلات، و انواع بافت‌های مختلف تشکیل شده است.

بیماری‌های ستون فقرات می‌توانند در هر کدام از این اجزا  مشکلات مختلفی ایجاد کنند. در زیر به برخی از بیماری‌های ستون فقرات پرداخته شده است:

 

آرتروز (Osteoarthritis):

آرتروز یک بیماری تخریبی است که غضروف‌های ستون فقرات را تخریب می‌کند. این بیماری باعث سفتی و درد مفاصل می‌شود و می‌تواند تا کاهش حرکت و انعطاف‌پذیری ستون فقرات منجر شود.

اسکولیوز (Scoliosis):

این بیماری به عنوان یک انحراف غیرطبیعی در ستون فقرات شناخته می‌شود. در اسکولیوز، ستون فقرات به شکل منحنی یا “S” یا “C” انحراف می‌کند که می‌تواند باعث درد و تاخیر در رشد بچه‌ها شود.

 

انزفالیت (Herniated Disc):

دیسک‌های موجود بین مهره‌ها به طور طبیعی به عنوان تیغه‌ها به عمل می‌آیند. انزفالیت به معنی خروج جزء مرکزی این دیسک از مکان خود و فشرده‌سازی اعصاب ستون فقرات است. این ممکن است به درد شدید، سردرد، و اختلالات حرکتی منجر شود.

 

اسپاندیلوز (Spondylosis):

این بیماری به تخریب تدریجی مهره‌ها و دیسک‌های ستون فقرات به علت پیری و فشارهای مکرر افراد مرتبط است. این ممکن است با درد شدید در منطقه ستون فقرات، از دست دادن قدرت حرکتی، و تشدید علائم تیغه اسکلیوتیکی (Spondylosis) همراه باشد.

 

آنکیلوزینگ اسپوندیلیتیس (Ankylosing Spondylitis):

این بیماری یک نوع التهاب مزمن است که به طور اصولی بخش‌های پائینی ستون فقرات و عضلات و انسجام آنها را تحت تأثیر قرار می‌دهد. نتیجه این بیماری می‌تواند به شکل فیوژ مهره‌ها باشد و باعث محدودیت حرکتی در ستون فقرات شود.

 

استنسنوس (Stenosis):

در این بیماری، کانال مغزی (کانالی که نخاع اسپینال در آن قرار دارد) تنگ می‌شود. این می‌تواند به علائمی مانند درد عصبی، خستگی، و ضعف عضلات منجر شود.

 

شکستگی مهره (Vertebral Fracture):

شکستگی مهره‌های ستون فقرات می‌تواند ناشی از ضربه‌های شدید، از دست دادن استحکام استخوان، یا بیماری‌های استخوانی باشد. این شکستگی‌ها می‌توانند به علائم مانند درد شدید و عدم توانایی حرکتی منجر شوند.

درمان بیماری‌های ستون فقرات معمولاً بسته به نوع بیماری و شدت آن متغیر است. درمان‌های ممکن شامل تغییرات در سبک زندگی، فیزیوتراپی، داروها، تزریقات، و در موارد شدیدتر، عمل جراحی می‌شوند. انتخاب درمان مناسب باید توسط پزشک تخصصی انجام شود.

 

تنگی کانال نخاعی ستون فقرات، یک بیماری ستون فقرات است که در آن کانالی که نخاع و عصب‌های مغزی از آن عبور می‌کنند، تنگ می‌شود. این بیماری می‌تواند به عنوان استنسنوس نخاعی (Spinal Stenosis) نیز شناخته شود. تنگی کانال نخاعی می‌تواند در هر قسمت از ستون فقرات اتفاق بیفتد، اما بیشتر در مناطق گردنی (Cervical Stenosis) و کمری (Lumbar Stenosis) رخ می‌دهد. در ادامه توضیح کاملی در مورد تنگی کانال نخاعی ارائه می‌شود:

 

علل تنگی کانال نخاعی ستون فقرات:

پیری: با پیر شدن، استخوان‌ها و بافت‌های اطراف کانال نخاعی ممکن است تغییراتی از قبیل تراکم و تغییر شکل دهند که موجب تنگی کانال می‌شود.

دیسک‌های فشرده: دیسک‌های فشرده یا پروتروز دیسک می‌توانند فشار بیشتری را بر روی کانال نخاعی وارد کنند و تنگی آن را ایجاد کنند.

توده‌های بدخیم: وجود توده‌های بدخیم نظیر تومورها یا ترکیبات خوش خیمی در منطقه کانال نخاعی می‌تواند به تنگی آن منجر شود.

استنسنوس کانال سنجابی: این نوع تنگی کانال نخاعی به دلیل افزایش اندازه فضای کانال در صورت خوابیدن در وضعیت تنگ و ترکیب ایجاد می‌شود.

 

علائم تنگی کانال نخاعی ستون فقرات:
علائم تنگی کانال نخاعی ممکن است شامل موارد زیر باشند:

درد در منطقه کمر یا گردن
درد و تنش در عضلات
احساس سرما و کمرنگشتی در اندام‌ها
کمرنگشتی، سقوط و ضعف عضلات
مشکلات در حرکتی و پایین آوردن اندام‌ها
عوارض عصبی مانند ناتوانی در کنترل ادرار و مدفوع، و اختلالات حسی

تشخیص تنگی کانال نخاعی نیازمند انجام تست‌ها و تصاویر پزشکی می‌باشد، از جمله:

تصویربرداری از جمله اسکان اسپینال (Spinal MRI) و توموگرافی محاسباتی (CT Scan)
تست‌های عصبی مانند آزمون‌های عصبی و تست‌های حرکتی

درمان تنگی کانال نخاعی ستون فقرات:
درمان تنگی کانال نخاعی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

داروها برای کاهش درد و التهاب
فیزیوتراپی و تمرینات تقویتی
تزریقات آنسون ها (انسون‌ها: موادی که در فضای کانال نخاعی تزریق می‌شوند تا فشار را کاهش دهند)
عمل جراحی: در موارد شدید، عمل جراحی به منظور تخلیه فشار از کانال نخاعی و بازسازی آن انجام می‌شود. این عمل جراحی شامل لامینکتومی، کایفوپلاستی، و تثبیت مهره‌ها (فیوژ ستون فقرات) می‌شود.

تشخیص و درمان تنگی کانال نخاعی نیازمند مشورت با پزشک متخصص ستون فقرات است. پزشک شما با بررسی جزئیات مورد شما و تاریخچه پزشکی شما، برنامه درمانی مناسب را تنظیم خواهد کرد.

تنگی کانال نخاعی
تنگی کانال نخاعی کمر